Følg os på LinkedIn
Amager Bakke

Sprayteknologi er med til at fange CO₂ på Amager Bakke

På Amager Bakke har et pilotanlæg over en periode på ni måneder testet metoden for CO₂-fangst, der skal være med til at nedbringe CO₂-udledning. Hos mt spray har vi leveret et UniJet-dysesystem, der er med til at spraye den væske, som fanger CO₂’en i røgen.

Danmark skal i 2030 reducere udledningen af CO₂ med omkring 20 millioner ton, og for at denne målsætning skal lykkes arbejdes der overalt på udvikling af forskellige metoder. En af metoderne er CO₂-fangst, hvor blandt andet sprayteknologi spiller en central rolle.

Sådan fungerer CO₂-fangst

CO₂-fangst fungerer ved at den CO₂-fyldte røg ledes ind i bunden af et højt tårn, der også kaldes en absorber. Røgen stiger herfter opad i tårnet, mens en basisk aminvæske sprayes ned over røgen. Aminerne har den kemiske egenskab, at de binder CO₂ til sig, så den herefter befinder sig i væsken.

Væsken med CO₂ ledes efterfølgende videre til et andet højt tårn – en såkaldt desorber, hvor væsken opvarmes til 105 grader for at frigive CO₂’en. Væsken uden CO₂ strømmer herefter tilbage til det første tårn, og kan her genanvendes på ny til at fange CO₂. Den indfangede CO₂ opsamles og lagres i undergrunden eller anvendes som brændstof.

Illustration af CO₂-fangst med hulkegledyser fra mt spray

Illustration af CO₂-fangst med hulkegledyser fra mt spray.

UniJet-dysesystem sikrer hurtig og effektiv CO₂-fangst

I forbindelse med projektet var det en udfordring at opnå den rette koncentration af aminvæske, og derfor blev vi hos mt spray kontaktet af bygherre, entreprenør og rådgiver. Efter grundige beregninger leverede vi et UniJet-dysesystem, der med det rette spraymønster, dråbefordeling og spraymængde kunne sikre den rette koncentration.

UniJet-dysesystemet på Amager Bakke leverer spray med små fine dråber, der spredes i en stor vinkel og med den krævede spraymængde i forhold til det tilgængelige tryk. Det fine spraymønster gør det muligt, at opblandingen med aminer og reaktionen med CO₂’en foregår hurtigt og effektivt og med mindst muligt spild af solventer.

Pilotprojekt danner grundlag for fremtidig CO₂-fangst

Resultatet af pilotprojektet blev en fangst på op til et ton CO₂ pr. dag. Planen er at bygge et full-scale anlæg, som fanger stort set al CO₂ fra røggasserne på Amager Bakke – svarende til ca. 500.000 tons CO₂ pr. år.

Spørg os om dyser og få kompetent rådgivning og sparring

Hos mt spray har vi ekspertviden om den nyeste sprayteknologi og tilbyder et bredt udvalg af hulkegledyser til forskellige opgaver. Udforsk vores udvalg af hulkegledyser eller kontakt os for råd og vejledning om den optimale løsning til din applikation.

Brochure

Download: Hulkegledyser

Hulkegledyser

Beregn dine optimeringsmuligheder online

For at hjælpe dig med at undersøge muligheden for at optimere din produktion, har vi samlet en række onlineberegnere fra Spraying Systems Co. Prøv beregnerne online her.

Følg os på LinkedIn og bliv opdateret på moderne sprayteknologi

Spørg os om dyser

Marianne Tofte

Marianne Tofte

Direktør
Tlf.: +45 4454 0454
mt@mt-spray.dk

Torben Holm

Torben Holm

Salgsing., Jylland
Tlf.: +45 4454 0454
th@mt-spray.dk

Claus Brandt

Claus Brandt

Salgsing., Sjælland og Fyn
Tlf.: +45 4047 9635
cb@mt-spray.dk

Laila Madsen

Laila Madsen

Internt salg
Tlf.: +45 4414 1552
lm@mt-spray.dk

Elsebeth Møller Bock

Elsebeth Møller Bock

Internt salg og bogholderi
Tlf.: +45 4454 0454
emb@mt-spray.dk